Afspraken vastleggen binnen je relatie
Financiële afspraken
Gevoel direct koppelen aan geld is niet altijd leuk of eerlijk, het kan zelfs confronterend zijn. Wanneer je in een nieuwe relatie verwachtingen en wensen met elkaar bespreekt en waar nodig afspraken vastlegt is er in jullie relatie meer ruimte voor gevoel. Alle rationele zaken zijn dan immers geregeld. Onderzoek wijst uit dat de oorzaak van één op de drie scheidingen voortkomt uit een of andere vorm van financieel conflict. Door vooraf met elkaar te praten en eventueel zaken vast te leggen kunnen je problemen in de toekomst voorkomen.
We denken allemaal verschillend over geld, dit heeft te maken met opvoeding en onze eigen relatie met geld. De emoties die geld teweeg brengen kunnen grote gevolgen hebben.
Afspraken maken over financiën binnen je relatie
Of je nu eerder gehuwd bent geweest of voor het eerst gaat samenwonen met je grote liefde, het is verstandig om over bepaalde (financiële)zaken afspraken te maken. Denk hierbij aan vermogen, inkomen, investeringen, verdeling etcetera. Voorkomen is beter dan genezen in dit soort gevallen.
Wanneer je eerder gehuwd bent geweest of samen met een voorgaande partner een eigen woning hebt gehad kan jouw situatie wel complexer zijn. Dit geldt overigens ook voor mensen die gaan samenwonen in een woning die al in bezit is van één van beide. Dan krijg je ook te maken met fiscale wet- en regelgeving. Je hebt dan beide in de nieuwe relatie te maken met andere rechten bijvoorbeeld met betrekking tot renteaftrek.
Afspraken maken met je partner; veel voorkomende onderwerpen
Er komen verschillende onderwerpen aan bod, de afspraken die je vastlegt zijn erg afhankelijk van de huidige situatie en voorheen -in voorgaande relatie(s)-. Dit maakt dat een traject als dit altijd maatwerk is, ik kan je helpen bij het samenstellen van de juiste afspraken.
Vragen die veelal beantwoord worden tijdens dit traject zoals:
- Hoe ga je om met inkomen (of erfenis)? Hoeveel is voor jezelf en hoeveel voor de gezamenlijke pot?
- Wie verdient het (meeste) geld?
- Hoe ga je om met (gezamenlijke) schulden?
- Over welke uitgaven overleg je samen en welke beslissing neem je zelf?
- Wie regelt de grote geldzaken (pensioen, hypotheek, sparen)?
Het vastleggen van zaken kan als doel hebben dat je bij het verbreken van de huidige relatie terug kunt vallen op wat er eerder is afgesproken. Maar het kan er ook effect hebben op correcte aangifte van je belasting. Waardoor je ook daar nooit voor een verrassing komt te staan.
Hoe pakken we dit aan?
Tijdens een kennismakingsgesprek vertel je mij in eigen woorden wat je wil bespreken en welke aspraken je wilt vastleggen. Tevens zal ik je af en toe aan het denken zetten door een relevant onderwerp aan te snijden. Zo komen we samen tot een allesomvattend plan. Dan blijkt wellicht dat er iets opgenomen dient te worden in het samenlevingscontract, mogelijk een losse overeenkomst (zoals: draagplichtovereenkomst, overeenkomst vergoedingsrechten partners) of een berekening (zoals: vaststellen aandeel eigenwoningschuld) moet worden gemaakt. In veel gevallen kan ik helpen met het uitvoeren hiervan, het gebeurd ook vaak dat ik hierin samenwerk, dit kan eventueel ook met je eigen tussenpersoon.
Ik schreef eerder een artikel over dit onderwerp, nieuwsgierig? Lees het artikel.