De prijzen van onder andere producten, salaris en pensioenen worden jaarlijks geïndexeerd. Bij de indexatie van salarissen wordt daardoor ook een omschakeling gemaakt naar de hoogte van partner- en kinderalimentatie. De minister van Justitie en Veiligheid stelt hiervoor jaarlijks een standaard indexatie-waarde vast.
Indexatie alimentatie 2022
Voor het komende jaar is het indexatie-cijfer voor alimentatie vastgesteld op: 1,9%. Dat betekent dat alle alimentatiebedragen met 1,9% omhoog gaan per 1 januari 2022.
Hoe werkt de alimentatieverhoging?
Stel dat ex-partner 1 maandelijks €250,- aan ex-partner 2 betaalt. Per 1 januari stijgt dit bedrag met €4,75 (1,9%) omhoog. Als ex-partner word je echter geacht zelf alert te zijn op de juiste verwerking van de indexatie, want dit gebeurt niet automatisch.
Wanneer de partneralimentatie die jouw ex-partner dient te betalen is vastgelegd in een rechtbankbeschikking en de wettelijke indexering nog niet eerder is toegepast, kun je hierop aanspraak maken. Dat kan met terugwerkende kracht tot 5 jaar. Na deze 5 jaar vervalt het vorderingsrecht.
Uitzondering op de regel
Wanneer jullie hebben vastgelegd dat er geen indexering van alimentatie zal plaatsvinden? Dan is er in jullie geval geen sprake van verhoging.
Alimentatie-indexering in de afgelopen 5 jaar
2022 – 1,9%
2021 – 3,0%
2020 – 2,5%
2019 – 2,0%
2018 – 1,5%
Bekijk de indexering vanaf 2000 uit een eerder artikel
Hulp nodig bij de indexering?
Voor de herberekening van de hoogte van alimentatie is het mogelijk om de hulp in te schakelen van een financieel echtscheidingsspecialist. Een verschil in het inkomen of de woonsituatie van ex-partners heeft mogelijk gevolgen voor de hoogte van de alimentatie. Dit staat los van de jaarlijkse indexering. Komen jullie samen niet uit de herberekening van de alimentatie? Ik help je hier graag bij.
Meer weten of kennismaken? Bel gerust: 0620608999