Voor veel scheidende partners (en ouders) is het lastig om een goed overzicht te krijgen van het financiële plaatje van hun echtscheiding. De toekomstige situatie en welke alimentatie je betaalt of ontvangt is namelijk afhankelijk van een aantal aspecten, zoals of jullie samen kinderen hebben en wat jullie inkomen is. En hoe wordt de hoogte van de alimentatie eigenlijk bepaald?
Wat is alimentatie?
Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van je ex-partner (en kinderen) na een echtscheiding. Wanneer je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan is alimentatie een wettelijke onderhoudsplicht.
Wanneer sprake van alimentatie?
Partneralimentatie is afhankelijk van de duur van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Als jullie samen kinderen hebben, zijn jullie samen verantwoordelijk voor het levensonderhoud van de kinderen. De afspraken die je hierover maakt, gaan over de kinderalimentatie en het co-ouderschap. In een ouderschapsplan leg je deze afspraken vast.
Jullie financiële situatie tijdens en na het huwelijk bepaalt of één van jullie recht heeft op partneralimentatie. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie.
Onderling overleg
Gaan jullie uit elkaar, maar waren jullie niet getrouwd? Dan kunnen jullie onderling de alimentatie regelen, zonder tussenkomst van een rechter. Kun je hierbij hulp gebruiken? Ik ondersteun je graag met advies over jullie financiële situatie.
Tussenkomst rechter
Zijn jullie gescheiden of gaan jullie uit elkaar na een geregistreerd partnerschap? Dan verloopt de bepaling van de hoogte van de alimentatie via de rechter. Het oordeel van de rechter is voornamelijk gebaseerd op de draagkracht van jullie beiden. Naast cijfers (over de financiën), kijkt de rechter naar jullie situatie en redelijkheid. Wanneer een van beide partners bijvoorbeeld niet werkt, maar hiertoe wel in staat is.
Berekening alimentatie
Om de hoogte van de kinder- en partneralimentatie te bepalen, hanteert de rechter in veel gevallen de tremanormen voor het berekenen van de alimentatie. Het stappenplan voor het berekenen van deze alimentatie is tweeledig: de behoefte van de alimentatie-ontvanger enerzijds en de draagkracht van de alimentatiebetaler anderzijds. Vervolgens worden deze twee naast elkaar gelegd in een draagkrachtvergelijking. Op basis hiervan wordt de alimentatie vastgesteld.
Indexering
Het alimentatiebedrag wordt jaarlijks aangepast, oftewel geïndexeerd. Deze jaarlijkse indexering van alimentatie corrigeert voor de gemiddelde loonstijging. Rond november wordt het percentage voor het jaar erop bepaald.
Vragen over jullie situatie?
Heb je vragen over alimentatie en/of de (her)berekening van alimentatie? Ik adviseer je graag over jullie financiële situatie. Meer weten of kennismaken? Bel gerust: 0620608999