De hele wereld komt onder druk te staan, dus ook onze onderlinge relatie. Of je nu samenwoont, gehuwd bent of samen alleen een camper deelt, deze tijd is over het algemeen niet bevorderlijk voor onze onderlinge verstandhouding.
Wanneer je samen gelukkig bent wordt er vaak geen aandacht besteed aan de “relatie-administratie”. Administratie die je relatie met zich mee brengt, doel ik dan op. Wist je dat het verstandig is jaarlijks samen de balans op te maken als er sprake is van bijvoorbeeld een verrekenbeding in jullie voorwaarden? Heb jij nog inzicht in hoe jullie vermogens door elkaar lopen?
Een goede relatie? Draag zorg voor de administratie
Wanneer je samen af en toe de tijd neemt om alle inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen bij te werken, heb je de zaken weer helder voor ogen. Overzicht geeft inzicht, voeg daar goede onderlinge afspraken -over de grooste uitgaven- aan toe, dan weet je hoe jullie relatie er financieel voor staat. Dat geeft rust, geen financiële irritaties en dus meer ruimte voor elkaar om samen te genieten!
Administratie is natuurlijk niet sexy, maar wel erg belangrijk. Om je op weg te helpen heb ik een aantal tips op een rij gezet. Een goede manier om te starten met het gesprek.
Neem contact met me op, ik help je graag op weg.
1. Hoe wil je elkaar achterlaten mochten jullie uit elkaar gaan?
Wat verwacht je hierin van elkaar en wat gun je elkaar? Zet deze onderlinge verwachtingen en wensen eens op een rij en denk er ook eens over na hoe je deze kunt vastleggen. Zo ontwikkel je samen een plan om op terug te vallen als het nodig is. De meeste stellen doen dit wel, maar werken het document zelden weer bij. Dat is erg onlogisch, je leven en je relatie verandert toch ook met de tijd?
2. Wat gebeurt er wanneer één van jullie of jullie beide komen te overlijden?
Ook zo’n onderwerp die vaak in de eerste fase samen nog wel besproken en misschien zelfs vastgelegd wordt. Helaas wordt dit onderwerp zelden herzien of aangevuld. Zonde, want het is vaak te laat wanneer je er achterkomt dat iets niet naar verwachting is vastgelegd. Bespreek het eens. Een goed voorbeeld van het belang van dit gesprek: vaak is er vastgelegd dat het vermogen bij overlijden van één van beide partners naar de langstlevende partner gaat. Wat gebeurt er wanneer de andere partner een dag later ook komt te overlijden? In geval van een ongeval is een dergelijke situatie niet ondenkbaar, toch is het wettelijk gezien zo dat alleen de nabestaanden van de langstlevende partner recht hebben op de nalatenschap.
3. Een grote aankoop doen samen?
Altijd een goede aanleiding om samen in gesprek te gaan. Een aankoop doen is vaak leuk, denk aan een auto, dat leuke campertje, een verbouwing of misschien zelfs een nieuwe woning. Heb je samen voldoende vermogen of legt één van beide meer in dan de ander? Maak er afspraken over en leg deze vast. Bijvoorbeeld in een onderlinge (vorderings)overeenkomst. Dit heeft geen gevolgen voor het gezamenlijke plezier van de aankoop, wel zorgt het ervoor dat de verwachtingen naar elkaar goed zijn vastgelegd. Het vastleggen van verwachtingen gaat natuurlijk verder dan leuke aankopen, ook bij schulden is het belangrijk om de verwachtingen over en weer goed vast te leggen.
4. Laat verwachtingen en afspraken niet afhangen van standaard wet- en regelgeving
Een onderlinge overeenkomst waarin jullie persoonlijke wensen goed zijn vastgelegd, heeft voorrang op de wettelijke regelingen zoals vergoedingsrechten. Zo staan jullie zelf aan het roer.
5. Vastleggen, vastleggen, vastleggen!
Na het bespreken van de onderlinge verwachtingen is er nog maar één ding van belang, leg deze vast en pak ze er af en toe weer eens bij om de zaken bij te stellen danwel aan te vullen. Zo is jullie relatie-administratie altijd up to date.
Hulp bij het maken van afspraken?
In de praktijk zie ik vaak dat mensen wel weten dat het maken van afspraken belangrijk is, toch blijkt er vrijwel altijd geen aandacht of tijd voor te zijn. Jammer, want uiteindelijk zijn het vaak deze onderwerpen waar onderling irritatie, ruzie of onvrede over ontstaat.
Heb je hulp nodig bij het vastleggen van afspraken of loop je rond met een vraag over je eigen relatie-administratie?